Το πένθος και τα στάδια διεργασίας

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη • 19 Ιουνίου 2024

Το πένθος, είναι μια φυσική διαδικασία που ακολουθεί το θάνατο. Αφορά την περίοδο που περνάμε προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στην απώλεια. Δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο χρονικό όριο ή σωστός και λανθασμένος τρόπος να βιώσουμε το πένθος. Ο καθένας βρίσκει τον προσωπικό του τρόπο να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει στην πολύπλοκη αυτή, πανανθρώπινη πρόκληση.


Οι άνθρωποι συνήθως περνάμε διάφορα στάδια πένθους, πιο χαρακτηριστικά από τα οποία είναι το αρχικό σοκ της απώλειας, το στάδιο άρνησης, το στάδιο της διαπραγμάτευσης του ‘τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει, αν..’ και το στάδιο του θυμού, έως ότου να φτάσουμε στην αποδοχή του γεγονότος.

Κατά τη διάρκεια των σταδίων αυτών, βιώνουμε ποικίλα έντονα συναισθήματα, όπως πόνο, θλίψη, θυμό, ενοχή, νωθρότητα, αίσθημα κενού-μουδιάσματος, αναπόληση, αδυναμία-ασημαντότητα, μοναξιά, απόγνωση.


Συχνά, χρειάζεται να ‘ανακατασκευάσουμε’ το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας, να επανεξετάσουμε τις αξίες μας, να δημιουργήσουμε νέες συνδέσεις και συνοχή στην προσωπικότητά μας, που ‘αναπροσαρμόζεται’ στα νέα δεδομένα.


Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στον θάνατο και υιοθετεί τους προσωπικούς τους μηχανισμούς άμυνας για να πενθήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν από μόνοι τους μια απώλεια με το πέρασμα του χρόνου αν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και υγιείς συνήθειες. Μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες ή και χρόνο για να συμβιβαστεί κάποιος με μια απώλεια ασθενών με ανίατες αρρώστιες, ενώ μέσα από αυτά τα στάδια περνάμε και σε άλλες φάσεις της ζωής μας που χαρακτηρίζονται από αρνητικούς παράγοντες, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου ή ένας χωρισμός, οτιδήποτε συνοδεύεται από απώλεια.


Τα πέντε στάδια του πένθους περιγράφουν την προσπάθεια του πενθούντα να διεργαστεί το πένθος του.

 

  • Άρνηση

Είναι το πρώτο στάδιο πένθους, όπου το άτομο που πενθεί δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτή η κατάσταση συμβαίνει στον ίδιο, ότι δηλαδή είναι πραγματικό γεγονός, ενώ αρνείται την ύπαρξη του τέλους. Πρόκειται για μία προσωρινή ψυχολογική αντίδραση, έναν αμυντικό μηχανισμό που επιτρέπει τη μείωση της έντονης αρχικής φάσης του πόνου.


  • Θυμός

Η άρνηση της πραγματικότητας, η άρνηση της αλήθειας δίνει τη θέση της σταδιακά μέσα από την υποχώρησή της σε αυτό που συμβαίνει πραγματικά, σε αυτό που είναι γεγονός. Κάνει την εμφάνισή του ο έντονος ψυχικός πόνος, που όμως δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτός και κατανοητός. Έτσι λοιπόν το άτομο προτιμά να βιώσει το συναίσθημα του θυμού.


  • Διαπραγμάτευση

Το άτομο που πενθεί αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποτρέψει την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου, ή ακόμη και την δική του πιθανή απώλεια. Συνήθως ο θυμός που ένιωθε στο προηγούμενο στάδιο αρχίζει και εσωστρέφεται, δημιουργώντας ως αντίδραση τις ενοχές και τις τύψεις για το τι έκανε ή δεν έκανε. Αρχίζει και διαπραγματεύεται.


  • Κατάθλιψη

Το άτομο που πενθεί αρχίζει και συνειδητοποιεί σοβαρά την απώλεια, έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα της θλίψης, του πόνου, της αβεβαιότητας και του φόβου, της στενοχώριας. Αυτό είναι το στάδιο που ξεκινάει η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της απώλειας, όπου και η αναγνώρισή της συνάδει με τη φάση της κατάθλιψης.


  • Αποδοχή

Συνήθως ο πενθών με το πέρασμα του χρόνου αναβιώνει όλες εκείνες τις κοινές αναμνήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει την αποδοχή του, να αποδεχτεί δηλαδή ότι όλα όσα έχει βιώσει με το άτομο που έχει φύγει από τη ζωή του.

 

  • Κάποιοι που μπορεί να παλεύετε με το πένθος για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και να αισθάνεστε αδύναμοι να συνεχίσετε την καθημερινότητά τους. Δηλ βιώνετε πολύ έντονο ή περιπεπλεγμένο πένθος.
  • Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να επεξεργαστείτε αυτά τα ζητήματα


Από Ειρήνη Κουζίνη 26 Νοεμβρίου 2024
Για κάποιους ο θυμός είναι ένα προβληματικό συναίσθημα γιατί παρουσιάζεται συχνότερα από το κανονικό στην καθημερινότητά τους. Ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί πρόβλημα, γιατί απουσιάζει εντελώς από τη ζωή τους. Ωστόσο, είναι ένα φυσιολογικό, χρήσιμο και απαραίτητο συναίσθημα του ανθρώπου. Σίγουρα, θα υπάρχουν φορές που έχετε νιώσει ένα ανεξέλεγκτο κύμα θυμού, πιστεύοντας ότι κάποιος σας αδικεί ή σας εκμεταλλεύεται. Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας προετοιμάζεται για άμυνα ή επίθεση, ενώ οι σκέψεις για εκδίκηση μονοπωλούν το μυαλό μας. Μας καταβάλλει αγωνία ώστε να δικαιωθούμε ή σκεφτόμαστε πόσο άδικα μας συμπεριφέρθηκαν. Ο θυμός συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε , στη συμπεριφορά μας και στον τρόπο αντιδρά το σώμα μας. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν θυμώνετε, προσπαθείστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που θυμώσατε. Όταν ο θυμός σας κορυφώθηκε ποιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας; Τι αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή; Τι νώθετε στο σώμα σας; Και πώς συμπεριφερθήκατε; Σκέψεις: Οι άλλοι προσπαθούν να με εκμεταλλευτούν, Κάποιοι έχουν παραβεί τους κανόνες, Οι άλλοι με αδικούν, οι άλλοι είναι κακοπροαίρετοι μαζί μου. Συναισθήματα: θυμός, οργή, εκνευρισμός Σωματικά συμπτώματα: ταχυπαλμία, αύξηση της πίεσης, σγίξιμο μυών Συμπεριφορά: επίθεση, άμυνα, αποχώρηση ( τιμωρία ή προφύλαξη) Κάποιες καλές προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού είναι: Συνειδητοποιείστε τα πρώτα σημάδια του θυμού σας (που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς). Εκφράστε τα συναισθήματά σας χωρίς να κατηγορείτε το άλλο άτομο. Σχεδιάστε εκ των προτέρων πώς να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις. Πάρτε βαθιές ανάσες για να μείνετε εστιασμένοι στο παρόν. Παρατηρήστε αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν τον εκνευρισμό σας. Ζητήστε βοήθεια αν δυσκολεύεστε. Κάντε μια μικρή διακοπή όταν η κατάσταση αρχίζει να κλιμακώνεται. Ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι θα θέλατε να συνεχίσετε τη συζήτηση όταν εσείς ή και οι δυο σας θα έχετε ηρεμήσει.
Τι ρόλο έχουν τα όρια στη ζωή μας;
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Τι ρόλο έχουν τα όρια στη ζωή μας; - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Share by: