Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη • 19 Ιουνίου 2024

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για άτομα που φοβούνται να μιλήσουν μπροστά σε κοινό, σε άτομα κύρους ή για άλλους που δυσκολεύονται να κάνουν μια γνωριμία ή να δώσουν μια συνέντευξη για δουλειά. Κάτι τέτοιο, στους περισσότερους φαντάζει τρομακτικό και αναπόφευκτα θα το απέφευγαν, σε άλλους όμως είναι η δεύτερη φύση τους και απολαμβάνουν τέτοιου είδους κοινωνικές συναναστροφές. Τί γίνεται όμως στην πρώτη περίπτωση, τότε που η συναισθηματική δυσφορία φτάνει στα όρια της διαταραχής κοινωνικού άγχους επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ατόμου;


Αρχικά, η κοινωνική φοβία είναι ένας υπερβολικά έντονος φόβος του ατόμου σε κοινωνικές καταστάσεις καθώς πιστεύει ότι γίνεται αντικείμενο παρατήρησης από τρίτους και μπορεί να αξιολογηθεί ή φοβάται ότι θα φανεί το άγχος του ή θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ντροπιαστεί.

Είναι διάχυτος ο φόβος του ατόμου ότι θα ντροπιαστεί, θα γελοιοποιηθεί ή θα απορριφθεί επειδή πιστεύει ότι θα φανεί " αδέξιος", " χαζός", "αντιπαθής" ( επίδοση ατόμου), ή επειδή φοβάται μήπως αποκαλυφθεί το άγχος του στους τρίτους και έτσι κοκκινίζει, ιδρώνει, βαριανασαίνει, τραυλίζει, οπότε οι άλλοι θα τον θεωρήσουν αδύνατο και παράξενο. Ο φόβος αυτός αποδίδεται στη πεποίθηση του ατόμου ότι οι άλλοι επικεντρώνονται στο πρόσωπο του και αποτελεί αντικείμενο εξονυχιστικής παρατήρησης.


Αν και μοιάζει με τη συστολή, τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους αποφεύγουν καταστάσεις που αισθάνονται λιγότερο άνετα και βιώνουν τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ντροπαλά άτομα, π.χ τα ντροπαλά άτομα δεν αποφεύγουν μια κοινωνική κατάσταση ενώ τα άτομα με κοινωνική φοβία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την αποφύγουν.


Επίσης, τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους είναι δυσανάλογα νευρικά από ότι συνήθως σε κοινωνικές καταστάσεις και έχουν υπερβολικό άγχος ότι θα ρεζιλευτούν ή ότι θα κριθούν, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι' αυτό. Τα συμπτώματα που πυροδοτούνται σε μια τέτοια κατάσταση είναι έντονη ανησυχία, ζαλάδα, τάση για εμετό, αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό ( "δεν θα τα καταφέρω, θα φανεί ότι κοκκινίζω, θα φανώ χαζός, θα εκτεθώ") και συναισθήματα όπως δυσφορία, θυμό, απογοήτευση. Ως αποτέλεσμα, ακολουθούν τα συμπτώματα της συμπεριφοράς, όπως η αποφυγή αυτών των καταστάσεων ώστε να νιώσουν ασφαλείς, η απουσία βλεμματικής επαφής, η δυσκολία στην ομιλία κ.ά. Οι άνθρωποι με διαταραχή κοινωνικού άγχους συνήθως γνωρίζουν ότι η ανησυχία τους είναι παράλογη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η ανησυχία επιμένει με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές και έτσι να μην μπορούν να διατηρήσουν σταθερές διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, όταν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε χώρο με άλλα άτομα, μένουν σιωπηλοί ή προτιμούν να τους συνοδεύει ένα οικείο άτομο με το οποίο αισθάνονται ασφάλεια.



Επιπλέον, ένα άτομο με διαταραχή κοινωνικού άγχους ίσως δυσκολευτεί να συστήσει τον εαυτό του σε άγνωστους ανθρώπους, να παραγγείλει σε ένα εστιατόριο, να εισέλθει σε χώρο όπου έχουν ήδη καθίσει οι άνθρωποι, να ξεκινήσει μια συζήτηση, να γράψει και παρουσιάσει μπροστά σε τρίτους ή να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες.
 
Υπάρχουν πολλές μορφές ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της διαταραχής κοινωνικού άγχους ( συστημική, ψυχοδυναμική κ.ά). Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Σε γνωστικό επίπεδο, βοηθά το άτομο να σπάσει τον φαύλο κύκλο του άγχους, αναγνωρίζοντας και τροποποιώντας τον διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης που έχει εγκαταστήσει όλο αυτόν τον καιρό συντηρώντας την διαταραχή κοινωνικού άγχους. Χρησιμοποιώντας συμπεριφορικές τεχνικές βοηθά το άτομο να εκτεθεί σταδιακά σε αυτό που του προκαλεί φόβο, μαθαίνοντας να το διαχειρίζεται και να το αντιμετωπίζει με εναλλακτικούς τρόπους. Τέλος, μέσω της θεραπείας το άτομο ανακαλύπτει από πού πηγάζει το άγχος του και σταδιακά ενισχύει την αυτοεικόνα.

Από Ειρήνη Κουζίνη 26 Νοεμβρίου 2024
Για κάποιους ο θυμός είναι ένα προβληματικό συναίσθημα γιατί παρουσιάζεται συχνότερα από το κανονικό στην καθημερινότητά τους. Ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί πρόβλημα, γιατί απουσιάζει εντελώς από τη ζωή τους. Ωστόσο, είναι ένα φυσιολογικό, χρήσιμο και απαραίτητο συναίσθημα του ανθρώπου. Σίγουρα, θα υπάρχουν φορές που έχετε νιώσει ένα ανεξέλεγκτο κύμα θυμού, πιστεύοντας ότι κάποιος σας αδικεί ή σας εκμεταλλεύεται. Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας προετοιμάζεται για άμυνα ή επίθεση, ενώ οι σκέψεις για εκδίκηση μονοπωλούν το μυαλό μας. Μας καταβάλλει αγωνία ώστε να δικαιωθούμε ή σκεφτόμαστε πόσο άδικα μας συμπεριφέρθηκαν. Ο θυμός συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε , στη συμπεριφορά μας και στον τρόπο αντιδρά το σώμα μας. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν θυμώνετε, προσπαθείστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που θυμώσατε. Όταν ο θυμός σας κορυφώθηκε ποιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας; Τι αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή; Τι νώθετε στο σώμα σας; Και πώς συμπεριφερθήκατε; Σκέψεις: Οι άλλοι προσπαθούν να με εκμεταλλευτούν, Κάποιοι έχουν παραβεί τους κανόνες, Οι άλλοι με αδικούν, οι άλλοι είναι κακοπροαίρετοι μαζί μου. Συναισθήματα: θυμός, οργή, εκνευρισμός Σωματικά συμπτώματα: ταχυπαλμία, αύξηση της πίεσης, σγίξιμο μυών Συμπεριφορά: επίθεση, άμυνα, αποχώρηση ( τιμωρία ή προφύλαξη) Κάποιες καλές προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού είναι: Συνειδητοποιείστε τα πρώτα σημάδια του θυμού σας (που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς). Εκφράστε τα συναισθήματά σας χωρίς να κατηγορείτε το άλλο άτομο. Σχεδιάστε εκ των προτέρων πώς να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις. Πάρτε βαθιές ανάσες για να μείνετε εστιασμένοι στο παρόν. Παρατηρήστε αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν τον εκνευρισμό σας. Ζητήστε βοήθεια αν δυσκολεύεστε. Κάντε μια μικρή διακοπή όταν η κατάσταση αρχίζει να κλιμακώνεται. Ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι θα θέλατε να συνεχίσετε τη συζήτηση όταν εσείς ή και οι δυο σας θα έχετε ηρεμήσει.
Το πένθος και τα στάδια διεργασίας
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Το πένθος και τα στάδια διεργασίας - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Τι ρόλο έχουν τα όρια στη ζωή μας;
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Τι ρόλο έχουν τα όρια στη ζωή μας; - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Share by: