Τι ρόλο έχουν τα όρια στη ζωή μας;

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη • 19 Ιουνίου 2024

Υπάρχουν φορές που όλοι έχουμε ταυτίσει τη θέσπιση ορίων με κάτι αρνητικό. Δυσκολευόμαστε ή φοβόμαστε να θέσουμε τα όρια μας επειδή πιστεύουμε ότι δεν θα είμαστε αρεστοί στους άλλους. Αυτό μας γεμίζει με αισθήματα ενοχής, ντροπής και φόβου. Μπορεί να φοβόμαστε ότι θα πληγώσουμε τους άλλους ή ότι θα συγκρουστούμε μαζί τους. Από τη μία, αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει να λειτουργούμε από όταν ήμαστε παιδιά, όταν δεν υπήρχαν σαφή και ξεκάθαρα όρια. Όμως, δείχνει τη δυσκολία οριοθέτησης σε οποιαδήποτε περίσταση και την έλλειψη κατανόησης της άλλης πλευράς, προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί από τον άλλον με τους δικούς του "όρους". 

Η σαφής και ξεκάθαρη οριοθέτηση δεν είναι μια εγωιστική διαδικασία αλλά στοχεύει στην διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του εαυτού και της διαθεσιμότητας μας απέναντι στους άλλους. Σημαίνει ότι σέβομαι τον εαυτό μου και ακούω όσα έχει να μου πει ο συνομιλητής μου, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η ανάγκη αποδοχής. Σ' αυτήν την παγίδα πέφτουμε οι περισσότεροι, φοβούμενοι την απόρριψη από τον άλλον. Όσο χρειαζόμαστε την αποδοχή και την επιβεβαίωση των άλλων για να αυτοπορσδιοριστούμε, τόσο δυσκολευόμαστε να βάλουμε τα όρια μας. 



Με απλά λόγια, οριοθετώ δε σημαίνει απομάκρυνση, δεν σημαίνει αποξένωση. Σημαίνει ότι ξεκαθαρίζω στον άλλον μέχρι ποιο σημείο μπορεί να παρεμβαίνει σε τομείς της ζωής μου και να με επηρεάζει. Τα πάντα, λοιπόν, πηγάζουν από εμάς. Αν δεν είμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας, πώς μπορούμε να είμαστε με τους άλλους γύρω μας;


Όταν αρνηθούμε κάτι σε κάποιον, είναι πολύ πιθανό να θυμώσει. Τότε, εμείς αισθανόμαστε ενοχές που τον απογοητεύσαμε, νιώθουμε υπεύθυνοι για το συναίσθημα που βίωσε (θυμός, θλίψη, απογοήτευση). Έτσι, καταλήγουμε να δεχτούμε και να πούμε το "ναι". Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη στενοχώρια του άλλου και θεωρούμε ότι εμείς φταίμε για το πώς νιώθει. Στην πραγματικότητα, όμως αυτό δεν ισχύει. Τα συναισθήματα των άλλων δεν εξαρτώνται από εμάς και δεν μπορούμε να τα τροποποιήσουμε, καθώς ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα δικά του συναισθήματα. Το μοναδικό άτομο που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα του είμαστε μόνο εμείς οι ίδιοι.


Συνεπώς, κάθε ανθρώπινη σχέση έχει ανάγκη τα όρια, ώστε να μπορέσει ο καθένας μας ξεχωριστά να σεβαστεί τον εαυτό του και να ξέρει ποιος είναι απέναντι στους άλλους. Μπορεί να σας φαντάζει δύσκολη μια τέτοια υπόθεση, όμως, πίστεψε με, θα είναι πολύ πιο εύκολη όταν τεθούν οι βάσεις ενός εποικοδομητικού διαλόγου και αμοιβαίου συμβιβασμού.

Από Ειρήνη Κουζίνη 26 Νοεμβρίου 2024
Για κάποιους ο θυμός είναι ένα προβληματικό συναίσθημα γιατί παρουσιάζεται συχνότερα από το κανονικό στην καθημερινότητά τους. Ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί πρόβλημα, γιατί απουσιάζει εντελώς από τη ζωή τους. Ωστόσο, είναι ένα φυσιολογικό, χρήσιμο και απαραίτητο συναίσθημα του ανθρώπου. Σίγουρα, θα υπάρχουν φορές που έχετε νιώσει ένα ανεξέλεγκτο κύμα θυμού, πιστεύοντας ότι κάποιος σας αδικεί ή σας εκμεταλλεύεται. Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας προετοιμάζεται για άμυνα ή επίθεση, ενώ οι σκέψεις για εκδίκηση μονοπωλούν το μυαλό μας. Μας καταβάλλει αγωνία ώστε να δικαιωθούμε ή σκεφτόμαστε πόσο άδικα μας συμπεριφέρθηκαν. Ο θυμός συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε , στη συμπεριφορά μας και στον τρόπο αντιδρά το σώμα μας. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν θυμώνετε, προσπαθείστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που θυμώσατε. Όταν ο θυμός σας κορυφώθηκε ποιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας; Τι αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή; Τι νώθετε στο σώμα σας; Και πώς συμπεριφερθήκατε; Σκέψεις: Οι άλλοι προσπαθούν να με εκμεταλλευτούν, Κάποιοι έχουν παραβεί τους κανόνες, Οι άλλοι με αδικούν, οι άλλοι είναι κακοπροαίρετοι μαζί μου. Συναισθήματα: θυμός, οργή, εκνευρισμός Σωματικά συμπτώματα: ταχυπαλμία, αύξηση της πίεσης, σγίξιμο μυών Συμπεριφορά: επίθεση, άμυνα, αποχώρηση ( τιμωρία ή προφύλαξη) Κάποιες καλές προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού είναι: Συνειδητοποιείστε τα πρώτα σημάδια του θυμού σας (που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς). Εκφράστε τα συναισθήματά σας χωρίς να κατηγορείτε το άλλο άτομο. Σχεδιάστε εκ των προτέρων πώς να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις. Πάρτε βαθιές ανάσες για να μείνετε εστιασμένοι στο παρόν. Παρατηρήστε αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν τον εκνευρισμό σας. Ζητήστε βοήθεια αν δυσκολεύεστε. Κάντε μια μικρή διακοπή όταν η κατάσταση αρχίζει να κλιμακώνεται. Ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι θα θέλατε να συνεχίσετε τη συζήτηση όταν εσείς ή και οι δυο σας θα έχετε ηρεμήσει.
Το πένθος και τα στάδια διεργασίας
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Το πένθος και τα στάδια διεργασίας - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία
Από Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη 19 Ιουνίου 2024
Διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία - Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη στην Καλλίπολη Πειραιά
Share by: