Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που αναλαμβάνει η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη.
Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ζωντανή και ενεργητική μέσα στην οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος συμμετέχουν δυναμικά και αναπτύσσουν τη λεγόμενη «θεραπευτική σχέση». Ο Irvin Yalom δίνοντας ένα ορισμό της ψυχοθεραπείας αναφέρει ότι «η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία βαθμιαίας αποκάλυψης, όπου ο θεραπευτής επιχειρεί να γνωρίσει τον ασθενή όσο πληρέστερα γίνεται. Αποτελεί μία βαθιά και περιεκτική εξερεύνηση της πορείας και του νοήματος της ζωής του ανθρώπου, καθώς ασχολείται με τα παράδοξα της ύπαρξης, με την αμφιθυμία ως κινητήριος δύναμη του ψυχισμού».
Στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορούν να δουλευτούν μια πληθώρα δυσκολιών του ατόμου, όπως: διαχείριση άγχους, τραυματικά γεγονότα, συναισθηματικές δυσκολίες, διατροφικές διαταραχές, ζητήματα αυτοεκτίμησης και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 50΄.
Η συμβουλευτική είναι μια σύντομης διάρκειας υπηρεσία ψυχικής υγείας, η οποία εστιάζει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στο εδώ και τώρα και στην ανακούφιση της συμπτωματολογίας και όχι τόσο στην αιτία. Διαρκεί 6-12 συνεδρίες ανάλογα την ένταση του συμπτώματος. Προωθεί την αυτογνωσία, την ψυχική ευημερία και βοηθά το άτομο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και επιλογές σε προβλήματα που το απασχολούν, όπως δυσκολίες επικοινωνίας με τον σύντροφο, τα παιδιά, θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών, διαχείριση συγκρούσεων, μετάβαση σε μία νέα φάση ζωής όπως ο γάμος ή ο χωρισμός, οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες, το άγχος, η κατάθλιψη, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Αυτό που ξεχωρίζει τη συμβουλευτική από την ψυχοθεραπεία είναι ότι εστιάζει στην αυτογνωσία και την ενδυνάμωση με σκοπό την βέλτιστη ψυχοκοινωνική λειτουργία και την προσαρμογή του ανθρώπου στο περιβάλλον του. Αφορά, δηλαδή, περισσότερο την ευημερία σε σχέση με την ψυχοθεραπεία που στοχεύει να θεραπεύσει μια δυσλειτουργία. Ο σύμβουλος βοηθάει τον πελάτη στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Συγκριτικά με την ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική προϋποθέτει μικρότερο αριθμό συνεδριών, αν και χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές και μεθόδους.
Στη θεραπεία ζεύγους κεντρικό σημείο αποτελεί ο τρόπος επαφής και αλληλεπίδρασης των συντρόφων. Έχει ως στόχο την αναγνώριση των δυσλειτουργικών μοτίβων στην επικοινωνία του ζευγαριού και έπειτα τη βελτίωση και ενδυνάμωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων του ζευγαριού, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει, να ακούσει, και να μιλήσει ουσιαστικά ο ένας με τον άλλον.
Μέσω ενός ασφαλούς θεραπευτικού πλαισίου τα μέλη του ζευγαριού θα κατανοήσουν πως συμβάλλει ο καθένας ξεχωριστά σε ένα δυσλειτουργικό μοτίβο επικοινωνίας και έπειτα θα επικοινωνήσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες και προσδοκίες με σεβασμό και ειλικρίνεια.
Έτσι, η αρχή́ της συνεργασίας βασίζεται στην πεποίθηση ότι το κάθε μέλος ενός ζευγαριού́ πρέπει να ενδιαφερθεί́ κυρίως για την αλλαγή της δικής του συμπεριφοράς, παρά να περιμένει πρώτα απ' τον σύντροφό του να αλλάξει. Είναι βασικό, με άλλα λόγια, ο καθένας να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη τόσο απέναντι στον άλλον όσο και απέναντι στη σχέση.
Ο θεραπευτής συζητά άμεσα το θέμα αυτό με το ζευγάρι, ρωτά τους συντρόφους κατά πόσο συμφωνούν και τους ζητά να υιοθετήσουν αυτή τη νέα αντίληψη για την αλλαγή της σχέσης τους. Ο θεραπευτής επαναλαμβάνει τις αναφορές του στην "αρχή της συνεργασίας" και αργότερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Σε περιπτώσεις όπου η φυσική παρουσία είναι αδύνατη, όπως: δυσκολίες μετακίνησης, διαμονή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη, προβλήματα υγείας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συνεδρίες μέσω διαδικτύου (πχ Skype ή Viber)
Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι μια εστιασμένη στο πρόβλημα, επικεντρωμένη στο παρόν, συνεργατική και σχετικά βραχύχρονη μορφή ψυχοθεραπείας.
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, από τον Aaron T. Beck. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο, που εστιάζει στην κατανόηση και τροποποίηση δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς. Επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα και την κλινική πρακτική, αποδεικνύουν ότι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει ισχυρή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πληθώρας ψυχικών δυσκολιών.
Είναι ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην παραδοχή ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται για ένα γεγονός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα αντιδράσει σε αυτό το γεγονός, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη γνωσιακή θεωρία, διάφορες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και ένας γενικά διαταραγμένος τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών βρίσκονται στον πυρήνα των περισσότερων ψυχικών διαταραχών. Στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής καθοδηγεί το άτομο να αναγνωρίζει και να διορθώνει αυτές τις πεποιθήσεις και προωθώντας έναν πιο αντικειμενικό και λειτουργικό τρόπο σκέψης βοηθάει το άτομο να έχει πιο θετικά συναισθήματα και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής του.
Αναλυτικότερα, η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία εστιάζει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και νοηματοδοτούμε τις εκάστοτε καταστάσεις. Συχνά, ο τρόπος που ερμηνεύουμε μια κατάσταση, μπορεί να μας οδηγήσει σε πληθώρα σκέψεων, μεταξύ των οποίων κάποιες είναι δυσλειτουργικές, δηλαδή δεν βασίζονται σε αντικειμενικές ενδείξεις και χαρακτηρίζονται από «γνωσιακά λάθη». Οι δυσλειτουργικές σκέψεις, που μπορεί να προκύψουν από την ερμηνεία μιας κατάστασης, οδηγούν σε δυσφορικά συναισθήματα και δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές, με τη σειρά τους, δημιουργούν επιπρόσθετες αρνητικές σκέψεις, εντείνουν την αρχική δυσφορία και συντηρούν το πρόβλημα
Συγκεκριμένα, στη θεραπεία θα χρησιμοποιηθούν παρεμβάσεις, για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα δικά σας γνωσιακά λάθη και στη συνέχεια να διαμορφώσετε έναν ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστούν παρεμβάσεις για να μάθετε νέες λειτουργικές συμπεριφορές και δεξιότητες αντιμετώπισης καταστάσεων. Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, οδηγεί με τη σειρά της σε βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης. Ο στόχος της θεραπείας είναι, μέσω μιας συνεργατικής σχέσης, να κατανοήσετε τον εαυτό σας, να μάθετε νέες βοηθητικές δεξιότητες σκέψης και συμπεριφοράς και να γίνετε τελικά «ο θεραπευτής του εαυτού σας».
Οι συνεδρίες είναι δομημένες και τίθενται συγκεκριμένοι θεραπευτικοί στόχοι. Με βάση τους στόχους που συναποφασίζουμε, εφαρμόζονται θεραπευτικές τεχνικές κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αλλά και μεταξύ των συνεδριών (ασκήσεις για το σπίτι). Στη θεραπεία, εστιάζουμε στις ψυχολογικές δυσκολίες, που επηρεάζουν τη ζωή σας στο παρόν. Ωστόσο, οι παρούσες δυσκολίες ενδέχεται να επηρεάζονται από παρελθοντικές εμπειρίες, που μπορούν επίσης να διερευνηθούν.
Εμπνεύστρια της μεθόδου EMDR είναι η Αμερικανίδα ψυχολόγος και επιστημονική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής Έρευνας στο Palo Alto της Καλιφόρνια, Francine Shapiro. Η ιδέα προέκυψε από μία τυχαία προσωπική εμπειρία της, ενώ στη συνέχεια θεμελιώθηκε από την ίδια (1987). Κατόπιν η μέθοδος EMDR τεκμηριώθηκε μέσα από εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες.
Η πρωτοποριακή μέθοδος EMDR είναι μια συνθετική μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία συνδυάζει αρμονικά πολλά επιτυχή στοιχεία από διάφορες αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: ειδικότερα ενσωματώνει στοιχεία από την προσωποκεντρική, την ψυχοδυναμική, τη γνωσιακή-συμπεριφορική, τη διαπροσωπική θεραπευτική προσέγγιση, τη σωματική ψυχοθεραπεία καθώς και την θεραπευτική ύπνωση (Shapiro 2001). Τα στοιχεία αυτά εντάσσονται σε δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να επαυξάνουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.
Τα αρχικά EMDR σημαίνουν στην αγγλική γλώσσα Eye Movement Desensitization and Reprocessing, όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως «απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων».
Η μέθοδος EMDR είναι μία δομημένη θεραπευτική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται σε 8 βασικές φάσεις.
Στοχεύει αρχικά στην επεξεργασία παρελθοντικών στρεσογόνων ή τραυματικών βιωμάτων, τα οποία πιθανόν να οδήγησαν σε μια πλειάδα από συμπτώματα και προβλήματα. Στη συνέχεια, θεραπευόμενος και θεραπευτής θέτουν ως στόχο επεξεργασίας καταστάσεις του παρόντος, οι οποίες πυροδοτούν δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα, ενώ η θεραπεία ολοκληρώνεται με την εγκαθίδρυση θετικών μοτίβων συμπεριφοράς για το μέλλον, θέτοντας με αυτόν τον θεραπευτικό κύκλο τις βάσεις για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.
Εκτός από περιπτώσεις μετατραυματικών διαταραχών κάθε είδους, η μέθοδος EMDR εφαρμόζεται με επιτυχία σε φοβίες, κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές, σε κατάθλιψη, εξαρτήσεις, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, αλλά και σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου ή σοβαρών ασθενειών για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών τους επιπτώσεων. Υπάρχουν επίσης θετικές αναφορές για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε διαταραχές προσωπικότητας. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε θέματα βελτίωσης επιδόσεων αθλητών, ηθοποιών και performers.
Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι μία ερευνημένη θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί στρατηγικές αποδοχής και συνειδητότητας μαζί με στρατηγικές δέσμευσης και αλλαγής συμπεριφοράς για την αύξηση της ψυχολογικής ευελιξίας.
Πρόκειται για θεραπεία συμπεριφοράς τρίτης γενιάς (αποτελεί το τρίτο "κύμα" της γνωσιακής - συμπεριφορικής θεραπείας) και βασίζεται στη θεωρία της ανθρώπινης γλώσσας και αντίληψης γνωστή ως Relational Frame Theory (RFT).
Η ΘΑΔ διαφέρει από την παραδοσιακή γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ως προς το ότι αντί να προσπαθεί να διδάξει στους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, τις αναμνήσεις τους και άλλα εσωτερικά γεγονότα, η ΘΑΔ τους διδάσκει να τα παρατηρούν και να τα αποδέχονται - ακόμη και τα προηγουμένως ανεπιθύμητα.
Η ΘΑΔ έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποσαφηνίσουν τις προσωπικές τους αξίες και να αναλάβουν δράση για αυτές, προσδίδοντας περισσότερη ζωτικότητα και νόημα στη ζωή και αυξάνοντας την ψυχολογική ευελιξία.
Επίσης, στοχεύει στην αλλαγή της εσωτερικής αυτο-ομιλίας και της εξωτερικής συμπεριφοράς του ατόμου. Η ΘΑΔ διδάσκει τους θεραπευόµενους να παρατηρούν τον εαυτό τους να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και στη συνέχεια να αποδέχονται αυτά τα συναισθήματα, καθώς όταν τα καταπολεμούν ή αποφεύγουν τα συναισθήματα αυτά επιδεινώνουν την επίδρασή τους.
Διεύθυνση: Κριτσέλη 19 (εντός του πολυιατρείου MEDIPOLIS 1ος όροφος), 18539 Καλλίπολη Πειραιά
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6976437246
Email: irinikouzini@hotmail.com
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 20:00 κατόπιν ραντεβού
Φόρμα Επικοινωνίας
Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να μιλήσουμε για τα προβλήματα που σας απασχολούν & να κανονίσουμε μαζί το πρώτο σας ραντεβού.
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.
Ουψ, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
All Rights Reserved
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Κουζίνη Ειρήνη Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική προστασίας δεδομένων | Powered By Vrisko.gr